3/21/2018

PRZEPIS NA DROŻDŻÓWKI Z JAGODAMI







Jakiś czas temu zrobiłam listę (raczej mało dietetycznych) potraw i przysmaków, których robienia chciałabym się nauczyć. Na pierwszych miejscach zapisałam pierogi, kopytka i pizzę. Na kolejnym znalazły się  bułeczki drożdżowe, do których zabierałam się najdłużej ze względu na nieco skomplikowany i czasochłonny proces. Co się odwlecze, to jednak nie uciecze, więc ostatnio przełamałam się i w konsekwencji naprodukowałam z podwójnej porcji około 30 pysznych bułeczek. I co więcej, mimo czasochłonności, bardzo mi się ten przepis spodobał, więc pewnie niedługo powtórzę wypieki, ale z nieco innym nadzieniem. 

A oto przepis:


zaczyn

25 g świeżych drożdży
125 ml ciepłego mleka
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka mąki pszennej

Drożdże rozdrobnić i wymieszać z resztą składników. Odstawić na 25 minut do powiększenia objętości.

ciasto

300 g mąki pszennej (typ 450)
70 g drobnego cukru
szczypta soli
1 jajko
60 g roztopionego, przestudzonego masła

W misce wymieszać mąkę, cukier i sól. Dodać zaczyn i chwilę mieszać drewnianą łyżką. Dodać jajko i wyrabiać ręcznie 10 minut na stolnicy lub blacie kuchennym. W razie "klejenia się" do blatu, podsypywać niewielką ilością mąki. Po trochu dodawać przestudzone masło i zagniatać jeszcze 5 minut. Przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić na 2 godziny w ciepłe miejsce. Po tym czasie wyjąć i jeszcze chwilę wyrabiać. Odrywać po kawałku tak, aby wyszło około 10 bułeczek.

nadzienie

1 szklanka jagód
1 łyżka mąki ziemniaczanej
(opcjonalnie dżem)

Jagody nakładać w niewielkiej ilości na środek rozpłaszczonego ciasta o grubości około 1 cm. Dokładnie zakleić i przekładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Jeszcze raz odstawić na 20 do ponownego wyrośnięcia.

na wierzch

1 żółtko
1 łyżka mleka

Wymieszać żółtko z mlekiem i posmarować pędzelkiem wyrośnięte bułeczki.

kruszonka

4 łyżki mąki pszennej
20 g zimnego masła
1 łyżka cukru pudru

Posmarowane żółtkiem bułeczki posypać zagniecioną kruszonką.

Piec 18-20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (bez termoobiegu)

S M A C Z N E G O  !!!









10 komentarzy:

  1. podkradam przepis :) myślę że będą pyszne, zdjęcia bardzo kuszące

    OdpowiedzUsuń
  2. ale smakowicie wyglądają, choć mam już kilka przepisów na jagodzianki to chętnie spróbuję też tego :)

    OdpowiedzUsuń
  3. choć mam już kilka przepisów na drożdźówki to na pewno wypróbuję i ten, bo wyglądają pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. uwielbiam takie drożdżówki:) ehh przypominają sie młodociane czasy

    OdpowiedzUsuń
  5. niezły sposób i wykonanie sukces tkwi w prostocie :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda smakowicie. Lubię i piekę drożdzowe, jednak w.g. metody wlej i zostaw ( bez mieszania i urabiania). Musze spróbować tego przepisu bo bułeczki wyglądają wyjątkowo apetycznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. No to trzeba będzie znowu popuścić pasek :-) Super wygłąd, smak pewno jeszcze lepszy.

    OdpowiedzUsuń
  8. Mniamuś...bardzo lubię słodkie bułeczki a jagodzianki ubóstwiam. Muszę wypróbować twój przepis.

    OdpowiedzUsuń
  9. Pychota, mam wyjątkową ochotę wypróbować twój przepis.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdą motywującą opinię :)